Hantera andras bilder

Delad glädje är dubbel glädje. Hur blir det då när tusentals människor kan se dina bilder? Och när du har tillgång till tusentals fotografers fotoalbum?

Joy by susanne anette CC (by, nc, sa).

Wikimedia Commons innehåller bilder och andra mediefiler. Här behöver du inget konto. På Wikimedia Commons hittar du till exempel bilder på flaggor, konstverk, porträtt av kända personer, etc. Varje bild innehåller en kommentar till upphovsrätten för bilden. Titta noga vad som står där och använd ditt goda omdöme! Eftersom vem som helst kan lägga upp bilder, kan det även finnas med upphovsrättsskyddat material.

Flickr.com innehåller miljoner bilder. Här behöver du inget konto. Om du söker fritt på Flickr får du träffar med många skyddade bilder. Begränsa dig till material som tillhör  The Commons och Creative Commons genom att göra ”avancerad sökning”. The Commons  innehåller bilder från officiella bildarkiv från hela världen, t.ex. New York Public Library. Idén bakom The Commons är dels att göra bilderna tillgängliga för en större publik och dels att försöka samla mer information om varje bild. Creative Commons samlar bilder som Flickr-användare delar med sig av till allmänheten. Här finns olika grader av fri upphovsrätt, men dessa är lätta att identifiera och följa.

Stock.xchng finns bilder för de flesta situationer. Skapa ett konto. Sedan kan du söka i flera olika kategorier och ladda er bilder med hög upplösning.  Reglerna för användning är lätta att förstå och en länk till dessa finns vid varje bild. För vanligt skolbruk är det i stort sett fritt fram att använda bilderna.

Fotofinnaren.se, Multimediabyrån och Fotoakuten.se är tre svenska sajter med gratis bilder. De två första är avsedda just för skolan. Utbudet är inte så stort, men letar man efter svenskrelaterade bilder kan man pröva här.

Du kan också söka efter Creative Commons direkt på Google:
http://googlesystem.blogspot.com/2009/06/find-creative-commons-images-in-google.html

Glöm inte bort att du också kan fotografera och skapa bilder i ritprogram!

Här kan du se en film på Internetkunskap.se om hur du kan hitta och använda andras bilder:

Vill du läsa mer?

Här skriver Lilla gumman om några olika fotogallerier på nätet:
http://www.lillagumman.se/visa-dina-bilder-och-kolla-pa-andras/

Här kan du läsa Kolla källans förklaring av Creative Commons:
http://kollakallan.skolverket.se/upphovsratt/creativecommons/

Här kan du se en kort och välgjord film om upphovsrätt och Creative Commons:

Här berättar Kristina Axelsson hur hon använder bilder i sina blogginlägg:
http://www.kristinaalexanderson.se/?p=432

Fråga till dig som elev:
Var och hur hittar du de bilder som du vill och kan använda? Skriv en kommentar till detta inlägg!

Trackbacks/Pingbacks

  1. NV08 läser Svenska B » Första läsloggen

RSS feed for comments on this post

Hoppa till verktygsfältet