Upptäckternas och enväldets tid

Här kommer lite bakgrund:

 • Européerna upptäcker ”nya” världsdelar.
 • En ny världsbild.
 • Kapitalismen tar fart.
 • En vetenskaplig revolution.
 • Boktryckarkonsten.
 • En religiös reformation.
 • Starka stater med enväldiga kungar.

Hur påverkade dessa händelser litteraturen och vice versa?

Här kommer en film om Ludwig XIV:s Versailles:

Ni förstår vad det måste kosta att kunna visa upp denna stora prakt för folket! Och vad det imponerat på omvärlden!

I slutet av 1500-talet skrevs i Kina Färden till Västern av Wu Cheng’en. Boken är en äventyrsroman om Kung Markatta, en smart apa som blivit något av en nationalsymbol för kineserna.

4 Comments

 1. Gabriel Andersson Said,

  mars 26, 2010@ 11:44      

  Dessa händelser har påverkat litteraturen mycket skulle jag vilja säga. Till exempel boktryckarkonsten har öppnat en massa dörrar för alla människor och litteraturen har blivit mycket lättillgängligare. Dessutom blev det lättare att få ut sina skrifter till folket. Den nya världsbilden tror jag påverkade litteraturen på ett mer ”äventyrligt” vis eftersom man till exempel kan skriva om resor runt jorden och alla faror man mött, man kan skriva om de olika kulturerna osv. Litteraturen möttes från olika håll också och på så sätt påverkat varandra.

 2. dianasblogg Said,

  mars 26, 2010@ 12:04      

  Alla dessa upptäcksresor tror jag påverkade litteraturen mycket, bland annat genom att det skrevs mer ny intressant information. Tex om den nya världsbilden man upptäckt. Även boktryckarkonsten påverkade litteraturen mycket, då tex ”vanligt ”folk kunde läsa bibeln, och då det blev lättare att publicera sin utgåva så att de kunde nå ut till folket.

 3. louise Said,

  mars 26, 2010@ 18:58      

  Alla de punkter här ovan är stora saker som hänt och som har ändrat samhället stort. Med upptäckts färderna så fick hela det europeiska samhället en ny spännande syn på livet. Vad hittar man på andra sidan havet? Hur lever de människorna osv. Det var så mycket som ändrades man förstod att jorden var rund och att det fanns andra kulturer, allt var så nytt så spännande. Sedan kom ju både boktryckare konsten vilket gjorde det möjligt för ”vanligt folk” att läsa och bli mer bildade det var inte bara en skillnad i att de lärde sig läsa de kunde också sätta högre krav på adeln nu. I detta är också den religiösa reformationen viktig där man översatte bibeln så att också där kunde det ”vanliga folket” förstå vad det var, de lyssnade på varje söndag. Det var så mycket som ändrades och hände. Detta har så klart både påverkat människorna och litteraturen. Nu kunde man skriva om häftiga äventyr bortom havet.

 4. cwaste Said,

  mars 27, 2010@ 10:45      

  Vilka bra kommentarer!
  Jag ser fram emot att fler av er läser varandras kommentarer och svarar på detta inlägg när vi har svenska igen efter påsk!
  Utveckla gärna tankarna om hur boktryckarkonsten, reformationen, humanismen och den framväxande individualismen påverkade … Under medeltiden tänkte man till exempel mycket på livet EFTER döden. Nu fokuserade man istället mycket mer på livet här och nu. Hur kan det ha påverkat kulturen och vice versa?


Trackbacks/Pingbacks

 1. NV08 läser Svenska B - Checklista

RSS feed for comments on this post

Hoppa till verktygsfältet