Orlando – en historisk pikareskroman

Denna vecka ska vi se filmen Orlando baserad på en bok (1928) med samma namn av Virginnia Woolf.

Filmen Orlando med regi av Sally Potter (1992).

Diskutera och redogör sedan för hur man kan tillämpa de olika berättarteknik-modellerna på filmen! Voglers analysmodell har ni fått på lösblad, men ni kan även hitta en fylligare version (på engelska) här:

http://www.thewritersjourney.com/

Och här kan ni läsa fyra exempel på hur man kan tillämpa analysen:
Vogler 12 steps heroes journey

Dessutom vill jag så klart att ni ska fortsätta att jobba med modellerna för den klassiskt dramaturgiska (Aristoteles) och den episka berättartekniken. Pröva er fram och välj ut den eller de modeller som ni tycker fungerar/passar bäst!

Finns det några berättartekniska lösningar i filmen som ni särskilt gillar eller inte gillar? Förklara varför/på vilket sätt!

Skriv en kommentar per grupp till detta inlägg! Ta upp följande saker:

 • Hittar ni något klimax och någon peripeti i filmen?
 • Utvecklas/förändras Orlando på något vis? Lär han/hon sig något? Vilket är hans/hennes livselixir, hans/hennes skatt?
 • Hur gillar ni leken med vad som är manligt resp kvinnligt och vad som är en ”normal” tidslinje?
 • Tycker ni att filmen passar särskilt bra in på någon av modellerna?
 • I övrigt: skriv om det som intresserade er mest! Berätta om olika berättartekniker och -knep som ni särskilt lagt märke till i filmen och vilka effekter de hade på er.

11 Comments

 1. lisamarie Said,

  april 16, 2010@ 13:03      

  Vi tyckte att filmen var en aning annorlunda och vi har svårt för att bestämma oss om vi tyckte att den var bra eller inte. Eftersom filmen var uppdelad i olika delar fick man inte någon nära relation till huvudpersonen Orlando, det kändes som att se på olika klipp.
  Å andra sidan är det svårt att skildra 400 år utan att ”hoppa” i tiden.

  Vi upplevde att klimax var när Orlando blev kvinna. Han gick från att vara ung, naiv och självcentrerad till att bli mera självmedveten och mogen. Det var tydligt att Orlando var naiv när han i avsnittet Kärlek föll handlöst för Sasha och litade blint på att hon var den rätta och skulle älska honom tillbaka. Orlando lärde sig av sina motgångar och utvecklades till en bättre människa. Orlandos stora fördel var att han/hon hade nästintill obegränsat med tid att ”hitta” sig själv.

  En sak som var speciell med filmen var att Orlando pratade direkt med åskådarna. Vi tyckte att det var lite störigt emellanåt, det kändes konstruerat och störde stämningen i filmen. En annan sak man märkte i filmen var att känslor oftast förstärktes med hjälp av miljön. Till exempel när Orlando var sårad så blev det dimmigt eller så började det regna.

  Vi klassar filmen som episk eftersom den bestod av flera olika historier. Men varje historia i sig var dramaturgisk då man tydligt kunde se hur handlingen följde den dramaturgiska modellen. Man märkte av både upptrappningen och klimax i varje historia. Den röda tråden i filmen var, enligt oss, Orlandos sökande efter sig själv.

  Vi tycker att det var bra att vi fick se filmen!:)

  /Lisa, Hedda och Diana

 2. Kim Katarina Said,

  april 16, 2010@ 13:10      

  Filmen är av episk berättarkaraktär, och det är svårt att applicera någon annan modell på filmen än den episka. Filmen har ett genomgående tema kring manliga och kvinnliga könsroller och är sammansatt av flera kortare berättelser. Orlando är länken mellan dessa och även mellan olika tidsepoker.
  Vi ogillar när Orlando vänder sig direkt till kameran, för detta gör att känslan av inlevelse hämmas och att illusionen bryts.
  Vi gillar de originella kameravinklarna och den teatraliska belysningen i vissa scener, för att de ger en talande stämning.
  Klimax i filmen anser vi är när Orlando byter kön. Det finns även en peripeti i varje delberättelse, t ex när Orlando träffar en amerikansk som ger henne nya idéer om livet. Dessa idéer om nuets väsentlighet och framtidsfokus som hon tillägnar sig blir den slutliga lärdomen i hennes liv.
  Leken mellan manligt och kvinnligt ger två perspektiv på könet, fast med samma huvudperson. Detta är fördelaktigt om man vill upplysa tittarna om något, men tillför föga till själva filmen, och gör att den känns konstruerad.
  Musiken i filmen framhävde karaktärernas sinnesstämning på ett effektivt sätt.

  Av Emma, Johannes, Kim och Edgar

 3. Gabriel Andersson Said,

  april 16, 2010@ 13:11      

  Orlando

  Detta är en typisk episk berättelse som inte har en direkt linje som historian följer. Ibland känns det som att händelserna runt omkring inte påverkar varandra utan bara Orlando så att han/hon agerar annorlunda än vad hon kanske skulle ha gjort i en annan situation. Det känns som att det inte är själva historian som är det viktiga utan huvudpersonens livsutveckling. Vad vi finner vara ytterst intressant är att det hela börjar bakifrån. Det är olika ”kapitel” som börjar med ”döden” och slutar med ”födelse”, däremellan finns allt mellan kärlek och politik. Vi tycker att skillnaderna mellan en episk och en dramaturgisk berättelse är ganska uppenbara för att i en sådan här berättelse finns inga klimaxar eller ”spänningsbottnar” utan spänningen är konstant. I en dramaturgisk berättelse är det hela tiden upp och ner och blir på så sätt mycket roligare att titta på, enligt oss.
  Lite konstig film men ändå intressant på ett vis och det är roligt att ha något att kunna jämföra med när man tittar på de ”vanliga” dramaturgiska filmerna.

  Gabriel, Filip, Victor och Yousef

 4. wasp Said,

  april 19, 2010@ 14:17      

  Orlando var väldigt melankolisk till en början men blir gladare efter hand. Vi tror att detta har att göra med att han ett stort ansvar som villar på sina axlar. Det verkar så i alla fall. Han skulle få slottet på ett villkor, att han inte åldrades. Dessutom så dog hans far (eller mor, vi kommer inte ihåg riktigt) och det gjorde inte saken bättre.
  Vi tycker att Orlando utvecklas efter varje delkapitel, precis som han får en ny insikt efter varje avslutat kapitel.

  Det Orlando verkligen brinner för är rättvisa mellan könen och kanske också fred? Han söker genusbetingade konflikter för att motbevisa dåtidens övertygelse om kvinnas underlägsenhet. Han kanske inte lyckas alltid.
  Till en början tyckte vi det var intressant med utmanandet av köns stereotyperna. Att en man spelades av en kvinna. Alla tre vred nog på sig lite i början av filmen. Det var ju så uppenbart att det var en kvinna som gick klädd i kill – kläder, men vi vande oss efterhand. Så länge filmen gick varsamt framåt så funkade även tidshoppen. Men på slutet funkade varken lekandet med könsrollerna eller tiden. Det var, tror vi, pga. att slutet gick så fort. Orlando träffade den här mannen som hon fick barn med på 1800-talet och rätt vad det var så körde hon motorcykel med en fem årig son i sidovagnen i 1900-talets USA.

  Vi tyckte att filmen var episkt berättad. Huvudtemat var Orlando och hans livsfaser. Filmen följer ingen linjär eller konsekvent tids linje och huvudkaraktären vänder sig ofta direkt till publiken.
  Men vi tycker oss också kunna finna inslag av dramaturgiskt berättande. Filmen har en peripeti som infinner sig då Orlando blir en kvinna. Han/hon ser omvärlden ur ett helt annat perspektiv efter könsbytet.
  Och filmen handlar också till den högsta grad om personlig utveckling men vi tycker ändå att det episka överväger det dramaturgiska berättandet.

  Även fotot spelar en stor roll för filmen i allmänhet och det episka berättandet i synnerhet. I och med att fotografen vågar hålla kameran stilla så länge och endast fokusera på situationen mellan karaktärerna så får filmen en större närvarokänsla som vi tror är väldigt avgörande för hur bra det episka berättandet blir.

 5. wasp Said,

  april 19, 2010@ 14:24      

  Jag glömde skriva att det var Robin, Henrik och jag som hade skrivit ovanstående kommentar.

 6. iozenge Said,

  april 19, 2010@ 20:57      

  Denna häpnadsväckande historia om Orlando är traditionellt episkt berättad då man följer Orlando utveckling genom en rad situationer. Orlando är historiens mittpunkt, och hans utveckling är handlingen. Vi får följa med på hans ovanliga liv, ett liv som vi tycker ofta är igenkännbart; sorg, olycklig kärlek, krossade drömmar, längtan efter äventyr, vänskap, lycklig kärlek etc.
  Könsbytet tillhör ovanligheterna i folks liv, men det som vill sägas tippar vi på är att män och kvinnor är lika, i förmåga och själ, sånär som på själva könet, något som Orlando sa rakt ut till åskådaren.
  Just att han vänder sig till oss som tittar tycker vi förhöjer hela historieupplevelsen, Orlando tas ner på ett personligare plan, vi lär känna honom bättre än vad vi hade om vi bara sett honom objektivt, och kan också närmare se hur han förändras. I början av berättelsen är han osäker på sig själv och barnslig,(det märker man på det sättet han hanterar sina kärleksproblem), och i slutet är hon i ett tillstånd av total inre frid, den lugna djupa blicken hon ger oss kan inte betyda något annat.
  Vi tyckte att kulisserna och kostymdesignen verkligen förhöjde känslan av en smått mytologisk dåtid. Allting såg så snyggt ut, det var egentligen det som fångade vårt intresse vid tider då filmen inte presterade fullt ut, tyckte vi.
  Tidslinjen var en mycket intressant aspekt i berättandet, och man kan resonera sig tokig på hur allting är meningen att logiskt samverka, t.ex. att hon blir gravid på 1800-talet, och det barnet är fortfarande ungt på 1990-talet. Det roliga var ju att man på det sättet kunde byta miljöer så grovt och det bidrog mycket till att intresset höll sig uppe. Saker som är konstiga brukar göra det.
  Jag(J-H) tyckte också att det var lite småkul att se Orlando diskutera könsskillnader med Alexander Pope och Jonathan Swift. Jag har alltid tyckt om idén att använda historiska personer inom fiktionen.

  J-H, Elias, Oliver och August

 7. cwaste Said,

  april 19, 2010@ 23:17      

  Jättekul och intressant att läsa era kloka reflektioner! Ni har helt rätt i att hon mognar och hittar sig själv!

  Det känns rimligt att, precis som ni skriver, hävda att en peripeti är när O vaknar upp och har förvandlats till kvinna. Kanske är det ytterligare en när hon möter amerikanen?

  Klimax tycker jag inte är så tydligt i filmen … det finns ju en dynamik, spänningen stiger och sjunker igen, men jag kommer inte på något tydligt klimax, gör ni? Kanske är det något slags delklimax när han väntar på Sasha och Sasha inte kommer och när amerikanen lämnar, eller? Hmmm … Vad tycker ni?

  En scen som jag särskilt fastnade för var den precis när O. kommer utspringande ur labyrinten och ramlar och säger in i marken/gräset något i stil med ”Nature I am your bride. Take me!”. Känns inte den central? Sedan kommer temat ”sex” och O. verkar släppa taget vid sitt förflutna och vid sitt slott när hon möter Shermeldin (eller vad hette han, amerikanen?). Hon säger ”This is what I was.” (S. verkar däremot leva för framtiden istället för nuet.) Livet börjar när hon inte längre är fånge i sitt förflutna/sin historia. För första gången i filmen (i sitt liv) verkar Orlando nu lycklig. Och hon blir gravid och får ett barn – är det skatten? – men visst blev det en dotter och det behövdes ju en son för att hon skulle få behålla slottet (men O. har ju redan förlorat det). Och temat ”födelse” gäller väl inte bara för hennes dotter, utan även för hennes roman. ”Hur länge har du hållt på med den här?” (Kul fråga för oss tittare som vet att det är LÄNGE!) Jag gillade också repliken om att boken är lovande, men att O måste utveckla kärleken och ge den ett lyckligt slut. Det kändes som en känga till förlagsvärlden, tycker jag.

  Några av de många upprepningar (med variation) som jag tyckte tillförde filmen något:
  filmen börjar och slutar vid trädet (ung man som kämpar med att beskriva världen genom sitt diktande till mogen kvinna som säger att hon är lycklig och som är i sällskap med sin dotter och dottern beskriver världen/avbildar den med hjälp av en videokamera)
  musik med en sjungande countertenor finns på flera ställen, det låter ju lite speciellt, jag tycker det är vackert …
  de två gånger som Orlando lämnas av dem som han/hon älskar börjar det regna
  Först ”mäns svek” när O. sviker och sedan ”kvinnors svek” när Sasha gör det. När amerikanen lämnar O. verkar hon inte känna sig sviken, utan vara förberedd, eller? Men hon är väl även då ledsen – i alla fall så regnar det mycket! 😉
  ”Du är min för att jag avgudar dig!” Första gången säger O det. Andra gången får hon höra det av sin friare.
  O. sover vid två tillfällen flera dagar i streck, för att vakna den sjunde dagen … Vad händer under tiden? Mognar han/hon? Andra gången förändras han fysiskt? ”The same person. No difference at all. Just a different sex.” Händer det något under den första sömnen?

  Hittade Orlando något livselexir/någon skatt? Förstod hon till slut vad som gör människan lycklig? Kom hon på vad som är meningen med livet? Och vad är det i så fall?

  Mmmm … det var som sagt spännande att läsa era kommentarer. Ni har lagt märke till lite olika saker! Kul!

 8. cwaste Said,

  april 19, 2010@ 23:21      

  Jag glömde skriva att de där direkta blickarna och replikerna rakt in i kameran är typiska på episkt berättande på film. Även berättarrösten, som beskriver och förklarar det som sker, är vanlig i den här typen av filmer.

 9. Emmy Gervard Said,

  april 23, 2010@ 9:45      

  Vi fick en bild av att filmen började med in medias res då man kastades in i Orlandos liv. Vi anser detta eftersom filmen började med att Orlando satt under ett träd och det berättas om en man som är feminin och helt plötsligt så vänder sig Orlando mot oss och säger att det är han. På grund av hans feminina utseende så tror man att det är en kvinna i en mans kläder och får då en lite chock när man inte riktigt kan veta om det är en man eller kvinna. Vi tycker detta gör så att man blir intresserad av filmen och vill se mer av den. Detta gör att man klarar av all den informativa delen, som innefattar bakgrunden och klargör relationer, som utspelas i början av filmen.

  Under filmen får man följa Orlando genom hans livsresa, man får en tydlig bild av hur han själv utvecklas och ändrar sin bild av omgivningen. Man får känslan av att man är med i handlingen då han ibland vänder sig om och ser in i kameran. På detta sätt får man en annan ”relation” till karaktären. Man får även följa alla hans sätt att hantera både anade och oanade situationer och på ett djupare sätt bilda sin uppfattning om hans sätt att hantera dem.

  Vi tycker att det finns en tydlig klimax i varje del av filmen. Detta gör att spänningen är på topp genom hela filmen. Dock följs inte varje klimax av en peripeti, utan filmens peripeti är när Orlando förvandlas till kvinna. Att filmen har en peripeti som inträffar så sent gör att filmen kan kännas lite lång och jobbig att ta sig igenom. Men det jämnas ut genom att filmen har flera klimax. Vi känner att det finns delar i filmen som inte för historien framåt, men efter ett tag får man en djupare förståelse för Orlando och då blir filmen intressant.

  Vi tycker inte att Orlando förändras som person när han byter kön. Skillnaden mellan att vara kvinna och man bestäms däremot inte av honom själv utan av hans omgivning. Personer som förut var Orlandos jämlikar undervärderar det kvinnliga könet och därför nu också Orlando. Det syns tydligast i ”soffscenen” då hans vänner kallar Orlando till sig och för en livlig diskussion om hur kvinnor ska bete sig i samhället och deras obefintliga makt.

  Vi tycker att den är episkt berättande, eftersom att den sträcker sig över en längre period samt att den är indelad i flera delar. En annan sak som vi gillade med hur filmen är uppbyggd är när Orlando vänder sig mot tittaren. Vi har alla läst boken Jane Eyre av Charlotte Brontë och då vänder sig ofta huvudpersonen mot sin läsare och förtydligar att vi läser ur hennes berättelse.

  Av Emmy, Julia och Louise

 10. plugglisa Said,

  april 26, 2010@ 1:12      

  Dramaturgisk modell

  Vi tycker att den episka dramaturgin passar bäst till filmen för att den tydligt visar karakteristiska drag som t.ex. personliga tilltal det vill säga att Orlando talar direkt till publiken. Dessutom har filmen ett episkt tema vilket innebär att vi får följa Orlando på sina möten med olika personer från olika delar världen.

  I de flesta mötena kan man se en klassisk dramaturgisk struktur till exempel när Orlando träffar Sasha och blir kär i henne trots att han redan är förlovad. Det trappas upp då de börjar uttrycka sina känslor för varandra och vi får reda på att Sasha ska åka tillbaka till Ryssland. Klimax är när Orlando ber Sasha att rymma med honom för att han bedårar henne. Utan att Sasha svarar antar Orlando att hon ska komma och möta honom. Denna del slutar med att Orlando står och väntar länge i regnet och därefter sover i sju dygn pga. sveket.

  Även hela handlingen har drag som liknar den klassiska dramaturgin. Den övergripande vändpunkten är då Orlando blir en kvinna för trots att det är samma person ändras förutsättningarna för att kvinnorna är underordnade männen på den tiden.

  Orlandos utveckling

  Orlando var både naiv och självisk i början av filmen. Han mognade sedan han blev en kvinna t.ex. Orlando förstod kvinnor först när Orlando själv var en och hon fick själv uppleva det hon utsatte Sasha för i början av filmen. Hon fick även erfara orättvisan mellan könen.

  Genom detta tror vi att Orlando lärde sig att behandla andra som hon själv vill bli behandlad och att tänka på andra än sig själv. I och med att alla andra människor Orlando möter lämnar honom/henne med tiden tror vi att hennes dotter är hennes skatt för att genom att göra henne lycklig blir Orlando själv lycklig.

  Den enda abnormitet vi kunde se med Orlandos liv var hennes/hans sjudagarssömn därför tror vi att detta är orsaken till att Orlando inte åldras under så många århundraden.

  Tid

  Årtalen, som inledde varje del, och karaktärernas kläder visade tydligt att tiden gick. Då fokus låg på karaktärerna noterade vi mest deras förändringar än omgivningens.

  Vi noterade att Orlando levde i flera århundraden medan alla andra försvann med tiden. Vi tror att en anledning till att Orlando lever så länge som hon gör är att Orlando behövde mycket tid för att inse vad lycka egentligen är. Först i slutet inser Orlando att hon verkligen är lycklig trots all olycka han/hon har genomlidit.

  Den sista delen inleddes inte med ett årtal. Anledningen till att inget årtal angavs tror vi är att det ska spegla nutid och inte ett speciellt årtal. Detta innebär filmens slut är tidlöst och därmed också filmens budskap; att kvinnor och män bör ha samma förutsättningar och att man kan bli lycklig oavsett hur lång tid det tar och hur många svårigheter man har genomgått.

  Övrigt

  Vi tycker att personligt tilltal är ett bra berättarknep för att då får tittarna känslan av att de verkligen är där och tittar.

  Användandet av delnamn tycker vi är bra för att vi får en föraning om vad som ska hända sedan. Samtidigt minskar risken att handlingen upplevs som rörig, vilket leder till att det blir lättare att hänga med i och få ut något av handlingen.

  I början av filmen, år 1610, utspelas en pjäs som liknade Romeo och Julia. Vi tror att det är en parallell till verkligheten för att William Shakespeare levde i början av 1600-talet. Detta tycker vi var ett bra sätt att få med den rätta känslan av det århundradet.

  Många saker upprepas två gånger, en gång när Orlando är kvinna och en gång när Orlando är man. T.ex. filmen börjar vid ett stort träd när Orlando är man och slutar vid samma träd då Orlando är kvinna. I början beskrivs Orlando som en man med kvinnliga drag och i slutet som en man med kvinnliga drag. Att samma formulering upprepades fast manligt hade bytts ut mot kvinnligt tycker vi är ett bra sätt att fånga uppmärksamhet på för tittarna får en déjà vu känsla och börjar jämföra vad som är skillnaden.

  Vi har en stark känsla av att det finns otroligt mycket under ytan. Hade vi sett Orlando igen hade vi med stor sannolikhet hittat många fler detaljer, paralleller och kopplingar än de vi och våra klasskamrater har nämnt.

  Av: Ulrika, Amy och Oskar

 11. cwaste Said,

  april 26, 2010@ 8:54      

  Tack för alla intressanta kommentarer! De kompletterar varandra fint och är mycket läsvärda!


Trackbacks/Pingbacks

 1. NV08 läser Svenska B - Checklista

RSS feed for comments on this post

Hoppa till verktygsfältet