Presentera och reflektera kring texter och bilder i provhäftet

Detta är en lite mindre uppgift som tränar och förbereder er för den skriftliga delen i det nationella provet.

 1. Läs texterna och titta på bilderna i häftet till det nationella provet.
 2. Välj ut ett eller två material som intresserar dig.
 3. Presentera materialen (vad är det för typ av bild/text, vem har gjort den etc, vad föreställer den, etc).
 4. Analysera det/reflektera kring det som du valt ut (varför har du valt det, hur kopplar du det till temat. etc).

Tänk särskilt på följande:

 • hur du skriver din inledning och din avslutning  och
 • att texten ska hålla ihop, dvs att det ska finnas en tydlig röd tråd.
 • att göra en korrekt och smidigt källhänvisning INNE I din text (inte bara i en avslutande litteraturförteckning).
 • att noga skilja mellan det som du refererar (med hjälp av referatmarkörer) och det som är dina egna iakttagelser och tankar.
 • att din text ska vara självbärande, dvs. dina läsare ska kunna läsa och förstå vad du skriver även om de aldrig tittat i provhäftet. Idealet är om du kan använda dig av materialet men göra något eget av det. Tänk att du ska skriva en egen text och använda dig av materialet i provhäftet för att till exempel styrka din tes/dina åsikter/ge exempel på det som du skriver om.
 • Försök att ge den stora bilden/helheten/att generalisera, men försök också att ge konkreta exempel.
 • Det tillför din text mycket om du vågar vara personlig, men försök att även se bortom dig själv och dina egna personliga erfarenheter.

Ni ska skriva era texter (på lektionstid och hemma vecka 45) och sedan publicera dem på bloggen Elever & lärare tipsar & diskuterar. Lägg dem under kategorin Tema: språk. På måndagen vecka 46 läser ni varandras inlägg och kommenterar dem både vad gäller innehåll och form (detta jobbar vi med på lektionstid och hemma vecka 46, dvs samma vecka som provet som är på onsd 17/11). Gå även in på din egen blogg och lägg en länk till ditt inlägg och lägg länkar till dina längre kommentarer (2 st längre? och 3 st kortare?) på klasskamraternas inlägg (så att du fyller på din ”portfolio”).

9 Comments

 1. iozenge Said,

  oktober 26, 2010@ 10:27      

  Jag behöver träna så mycket som möjligt nu innnan np (inom skolan) så de här låter bra =)

 2. Kim Said,

  november 11, 2010@ 19:22      

  Ska vi skriva både texten och kommentarerna hemma?
  (Det blev ju knappt någon tid till det på lektionerna så även om det var planerat här så har inte jag och jag tror inte många andra i klassen han göra det i skolan.
  För den senaste tiden har det varit väldigt mycket som vi har fått göra hemma. Jag antar att tanken har varit att vi ska göra det på lektionerna eftersom att det har varit planerat men det är mycket annat som tar tid på lektionerna. Genomgångarna av vad vi ska göra och andra saker och övningar vi gör. Hela debattartikeln skrev vi hemma. Hela talet. tidigare var det andra saker också. Kanske inte så stor idé nu när kursen snart är slut men det känns som att det är dåligt planerat och du kanske borde ändra på det Lektionerna ägnar vi inte åt det vi ska göra utan det får vi göra hemma)

 3. cwaste Said,

  november 11, 2010@ 20:21      

  Texten ska ni skriva hemma (200-400 ord), men kommentarerna i skolan.

  Ja, jag du har nog rätt i att jag lägger för mycket tid på genomgångar och att repetera. Jag måste nog lära mig att avgränsa mer, eller hur?

  Talet var tänkt att bygga på debattartikeln och ni fick en del tid att jobba med det på lektionerna även om det inte var så mycket. Ditt tal var dock inte baserat på debattartikeln och det var väldigt välskrivet, så jag förstår att det måste ha tagit mycket tid (men det valde du ju själv). Jag hoppas att du ändå inte ångrar att du gjorde så, utan att du kommer att ha nytta av ditt tal i framtiden för det är värt att hållas även utanför klassrummets väggar!

  Vänliga hälsningar
  Charlotta

 4. Lisa Said,

  november 13, 2010@ 12:12      

  Hej!
  Jag undrar hur pass man måste presentera sitt material och motivera sitt val. Jag har skrivit en text som är självbärande där jag knyter an till en text från texthäftet. Måste jag då skriva ett stycke i början av min text vilket material jag har valt och varför jag valt det eller räcker det med att jag har en fullständig källhänvisning i texten? Är meningen att jag ska analysera en text eller att jag ska skriva en text där jag hämtar ämne och inspiration från ett annat material? När jag skrev uppgiften förut så kände jag mig säker, men nu när jag läste den här instruktionen blev jag lite osäker på om jag verkligen gjort rätt..
  Mvh Lisa

 5. cwasteson Said,

  november 14, 2010@ 9:43      

  Om du har med fullständig källhänvisning och skriver en självbärande text där du har med en beskrivning av ett material i texthäftet och en analys av det så är det jättebra. Uppgiften kan lösas på många sätt. Publicera tycker jag. Detta är ett bra tillfälle att testa sina idéer och få respons på dem. 🙂 Vi ses imorgon!

 6. Kim Said,

  november 14, 2010@ 12:55      

  Gällande mitt tal så tycker jag att det är svårt att skriva om en text till en annan sorts text, så det var lättare för mig att skriva en ny text/tal om ett ämne som intresserar mig och som jag redan vet mycket om. Men jag vet att det är många i klassen som håller med om att vi borde få mer lektionstid till att skriva våra olika arbeten. Talet fick vi en 20 minuter här och en kvart där, samma sak med debattartikeln. Man hann inte sätta gång med skrivandet innan det var dags att sluta. Att skriva en bra text tar ju ett par timmar. Det har varit liknande med de flesta arbeten vi har gjort, även om de har varit tydligaste nu under hösten.
  Egentligen hade det väll räckt om vi ägnade lektionerna åt att skriva det vi ska skriva. Nu tar ju ofta genomgången av planeringen den närmaste tiden runt en timme. Eftersom att allt ändå står på bloggen skulle man istället bara kunna säga kort vad vi ska göra denna lektionen och så kan man kolla bloggen om man vill veta mer. Så jag tror att du har rätt i att avgränsa genomgångarna hade varit ett bra sätt att få mer tid till vad vi egentligen ska göra.

 7. cwaste Said,

  november 14, 2010@ 18:47      

  Tack för responsen!

  Du har säkert rätt. Jag skulle kunna utnyttja mer att allt står på bloggen. Jag har nog inte riktigt vågat släppa taget: alla kollar ju inte ordentligt på bloggen och en del elever behöver genomgångarna mer än andra. Kanske borde jag lita på att det fixar sig ändå, för då blir ju även de som inte kollar bloggen tvingade att göra det (och då tränar de ju sig i att läsa och förstå instruktioner)?

  Kanske borde jag göra tvärt om: ge uppgifterna, låta er jobba med dem och sedan låta er ställa frågor? Istället för att vilja förklara först? Det känns logiskt att vilja ge er en grund att stå på först, men kanske behövs det inte, för som du skriver: så har jag ju redan skrivit instruktionen och grunden till er (som stöd)?

  Att använda bloggen är nytt för mig också. Tidigare har jag prövat att skriva e-post om vad vi gjort på lektionen (som man fått i efterhand) och vad vi har i läxa och innan dess så använde jag mig av lösblad som man fick i samband med lektionen. Det är bra om ni kan hjälpa mig med att ha synpunkter på hur bloggen bäst kan utnyttjas.

  Det jag skrivit på bloggen har jag i första hand tänkt att ni ska ha som stöd i efterhand (som stöd för minnet) och om ni är sjuka/frånvarande från lektionerna, men det är sant att det i stor utsträckning kan göra genomgångar överflödiga. Istället skulle vi kunna använda lektionerna till att jobba med uppgifterna och jag skulle kunna handleda er och svara på eventuella frågor. Vi skulle kunna hoppa över introduktionerna och gå direkt på arbetet. Vad tycker ni?

  Det är inte lätt att undervisa. Jag är tacksam för respons, för jag vill att det ska bli bättre. 🙂

  Vi ses i morgon!

 8. emmgus Said,

  november 14, 2010@ 20:43      

  Jag håller med Kim om att för mycket lektionstid läggs på att du, Charlotta, berättar om vad vi ska göra och diskuterar din planering och dina pedagogiska metoder. Du har ofta valt ut vad vi elever ska få påverka och vad du ska bestämma. Därför tycker jag det är omotiverat att lägga så mycket lektionstid på att du pratar fram och tillbaka. Man skulle kunna vinna en hel del tid på att faktiskt bestämma vissa saker i förväg och inte lägga så mycket tid på att motivera och reflektera kring dessa.

  Men alla är olika. Jag fungerar i alla fall så att jag inte tycker det är särskilt lönt att börja arbeta om jag bara har 20 min kvar av lektionen efter en genomgång. Speciellt inte om jag dessutom ska sätta igång datorn…

  Mvh Emma

 9. cwaste Said,

  november 14, 2010@ 22:56      

  Jag håller med om att det tar lång tid att skriva färdigt en fullständig text och bearbeta den, men på 20 minuter kan man hinna mycket. Man kan till exempel gå igenom instruktionen mer noga så att man är säker på att man förstått, man kan planera sin text, man kan leta och välja material och man kan skriva en disposition. Det finns mycket tankearbete bakom en text som man kan göra utan dator och man kan passa på att diskutera sina idéer med sina kurskamrater. Så helt bortkastade behöver inte 30 minuter här och 20 minuter där vara …

  Det har nu varit en upptrappning inför det nationella provet. Det är ett viktigt prov (även om det inte ensamt bestämmer era slutbetyg) och vi har jobbat hårt för att skapa goda förutsättningar inför det. Många av er siktar på höga betyg och som ni ser i betygskriterierna så ställs det stora krav för att man ska uppnå dessa. Vi behöver träna och jag har velat att ni skulle få så mycket träning som möjligt inför provet (även om terminen och kursen är inte slut efter det). Jag förväntar mig att ni ska jobba med svenskan även hemma (i form av läxor) och många av er gör också det. Om ni tycker att uppgifterna är orimligt många eller svåra är det något som ni kan ta upp när vi gemensamt planerar kursen. Jag tycker inte att uppgifterna varit orealistiska, men jag tror att ni kan ha en poäng i att jag inte behöver hålla så många introduktioner/genomgångar utan att ni kan börja jobba med uppgifterna mer direkt.

  Generellt tycker jag att det är värdefullt att höra era synpunkter på vår planering innan den bestäms, och jag tycker att det leder till att planeringen blir bättre, men det är ju viktigt att ni inte upplever det som bortkastad tid. Jag får fundera mer över detta. Och ni får gärna fortsätta komma med råd och tips på hur ni tycker att det kan bli bättre.

  Även om jag inte helt och fullt håller med i allt, tar jag så klart till mig era åsikter. Det vore också intressant om fler elever ville ha synpunkter på hur lektionerna ska användas för att de ska bli så givande som möjligt för så många elever som möjligt. Jag förstår dock om ni just nu inte känner att ni har tid att engagera er i sådana debatter. Först tar vi det nationella provet och sedan kan vi ta itu med vardagen igen.

  Vänliga hälsningar
  Charlotta


RSS feed for comments on this post

Hoppa till verktygsfältet