Att skriva det nationella provet i svenska på dator

Datorer har en tendens att krångla.

Du kan själv göra en del för att minska risken att förlora arbete.

🙂     Spara filen du tänker arbeta i direkt innan du ens börjar skriva, ge filen ett vettigt namn.

🙂   Spara den på enhet H: (dit brukar Mina dokument peka men kontrollera för säkerhets skull att den hamnar på H:)

🙂   Spara hela tiden medan du arbetar. Bra tillfällen att spara är då man stannar upp i skrivandet för att tänka lite eller innan man börjar läsa igenom det man skrivit.

🙂    Om du skriver på bärbar dator. Tänk på att batteriet är begränsat, all onödig programkörning bör undvikas för att spara på batteriet, du kommer att skriva under många timmar.

🙂    Om datorn krånglar. Ta det lugnt, starta eventuellt om och kolla snabbt vad som gått förlorat och fortsätt att arbeta utifrån det du har kvar. På så vis förlorar du minst tid.

🙂    Då du ska skicka in ditt arbete med e-post passa på att samtidigt skicka en mail-kopia till dig själv. Då får både läraren och du samma mail vilket ger dig möjligheten att kolla att ditt arbete verkligen följde med mailet. Bifoga din text i form av en fil. Välj ett format (helst .doc) som din lärare lätt kan öppna och läsa.

2 Comments

 1. kyuuri Said,

  november 8, 2010@ 19:23      

  Hej Charlotta!
  Angående att man ska spara filen på H:/Mina dokument, ska man inte spara filen på den enhet som har ett namn som innehåller den inloggade personens användarnamn?
  /Amy

 2. cwaste Said,

  november 14, 2010@ 23:23      

  Bra fråga! För säkerhets skull skickade jag den vidare till Kalle och här är hans svar:

  Ikonen ”Mina dokument” som de flesta tyvärr vant sig vid att använda är en slags genväg till den anslutna nätenheten som mycket riktigt innehållet användarnamnet.
  Denna nätenhet har ett annat allmänt namn nämligen H:
  Om allt fungerar då man loggar in är det ingen skillnad på ”Mina dokument” och H:
  Dvs H:\ och ”Mina dokument” är samma sak för användaren

  Men om inloggningen inte fungerar som den ska så ansluts inte H: och då finns ”Mina dokument” på hårddisken C: (man ser det t.ex. på att alla ens filer som brukar ligga där saknas.)
  Struntar man i denna egendomlighet och spara sin nya fil där så finns den bara där lokalt på datorn och när datorn loggar ut och stängs av så försvinner filen och med den hela arbetet.
  Detta vill man givetvis undvika!

  Gör så här:
  Klicka på start, Klicka på Den här datorn, Dubbelklicka på nätvarksenheten som innehåller användarnamnet och se till att filen säkert har är sparad där.

  Krångligt att beskriva ett grafiskt gränssnitt i ord 🙁

  Skickar man väl iväg sitt arbete med e-post till lärare och sig själv så finns det en fil på enheten H: (eller om det gått fel på C:), en kopia hos lärarens e-post, en kopia i elevens inbox samt en kopia i elevens skickat box. Detta bör räcka för att undvika förlust!

  Hjälpte detta?

  // Kalle


RSS feed for comments on this post

Hoppa till verktygsfältet