Modernismen

Nu håller ni på med litteratur från 1900-talet och jag har noterat att ni valt spännande och olika författare. Det ska bli jättekul att läsa era porträtt!

Vi har talat om olika epoker i litteraturhistorien: antiken, medeltiden, renässansen, franskklassicismen, upplysningen, romantiken, realismen, naturalismen, nyromantiken/symbolismen (som en reaktion på realismen och naturalismen) och nu på 1900-talet kommer modernismen.

Under 1900-talet var det många författare som ville göra revolt mot de gamla traditionerna, som man tyckte stod för förtryck av människor och idéer. En del författare hyllade allt som var modernt och bröt mot regler och normer vad gäller både vad man kan skriva om och hur man kan skriva. En del gick så långt i sitt experimenterade att texterna i dag känns väldigt svåra att förstå och ta till sig, men då tyckte de som banade vägen att greppen var nya, spännande och fräscha.

Ett exempel på en diktare som var en föregångsman var futuristen Vladimir Majakovskij, som en grupp i klassen läste och analyserade en dikt utav. Kommer ni ihåg ”Ett moln i byxor”?

Andra kända exempel är James Joyce som bland annat skrivit Olysseus (en berättelse som på ett intelligent sätt är helt baserad på Odysséen, men som utspelar sig under en dag i Dublin 1904, boken är även mycket känd för sina många och långa inre monologer), Viginia Woolf som skrivit Mot fyren och Orlando (kommer du ihåg filmen vi såg i våras?), Marcel Proust som skrivit På spaning efter den tid som flytt (det är i den mycket långa! romanen som huvudpersonen doppar en madeleinekaka i lindblomste och minns sin barndom), Frans Kafka som bl a skrivit Processen och Förvandlingen (och som givit upphov till begreppet ”kafkalik” – vet du vad det betyder?), Ernest Hemingway som bland annat skrivit Farväl till vapnen (och som är känd för att skriva ”hårdkokt prosa” och använda sig av isbergsteknik – vet du vad det innebär?), Edith Södergran som skrivit fantastiska dikter och Pär Lagerkvist som också skrivit underbara dikter som till exempel ”Ångest” och en samling korta men mycket välskrivna och intressanta romaner till exempel Dvärgen och Barabbas.

En del författare reagerade på det moderna och valde att använda sig av en mer traditionell berättarstil, men modernismen har påverkat vad författare vågar och vill skriva om samt hur de skriver. Friheterna har blivit större.

En av er efterfrågade fler kvinnor bland de författare som ni gör porträtt av. Det är lätt att hitta stora kvinnliga författare och förebilder från 1900-talet! Här kommer några fler förslag: Edith Södergran, Virginia Woolf, Moa Martinsson, Sonja Åkesson (har bland annat skrivit dikten ”Äktenskapsfrågan”),  Sara Lidman, Simone de Beauvoir (filosof och författare som bl a är känd för boken Det andra könet), Kerstin Ekman (bland annat romanen Händelser vid vatten), Marget Atwood (bl a romanen Kattöga), Joyce Carol Oates (bl a romanen Blonde om Marilyn Monroe), Zadie Smith (bl a Vita tänder och Autografjägaren), Elfride Jelinek (som skriver både dramatik och romaner, bl a Pianolärarinnan som i filmad version heter Pianisten) Kristina Lugn (poet) och Bodil Malmsten (också poet).

Comments are closed.

Hoppa till verktygsfältet